Wednesday, 11 July 2012

PERMAINAN JALA ITIK


Nama permainan ini agak unik. Pernah dengar nama permainan ini? Ia merupakan permainan yang tidak memerlukan sebarang props ataupun peralatan. Cukuplah sekadar menggunakan tangan dan badan pemain sahaja.


Ramai yang mungkin sudah lupa bagaimana untuk bermain permaianan ini. Senang saja sebenarnya. Caranya sangat mudah. Kita hanya perlu minta 2 orang kanak-kanak membuat perangkap (jala) seperti gambar di atas. Sementara kawan-kawan yang lain berjalan dibawahnya sambil menyanyi lagu ini :Jan-jan jala itik , jala ayam,
Berapa lubang kancil ,
Seratus lima puluh ,
Singgah Cik Dayang singgah ,
Makan sirih mulutnya merah .


Lazimnya, permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan, pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. 

Selesai lagu ini, 2 orang kanak-kanak akan menjatuhkan tangan dan menangkap sesiapa yang berada di jala tersebut.  2 kanak-kanak akan memujuk dan minta kanak-kanak yang ditangkap  memilih hendak duduk dibelakang siapa. Apabila selesai kumpulan yang ramai kanak-kanak dibelakangnya dikira menang.

2 comments:

Unknown said...

lagu yang saya ngan kawan2 main masa kecik2 dulu macam ni jugak tapi lirik die lain sikit macam ni...:

jala2 itik
jala2 ayam
berapa lubang kancil
Seratus lima puluh
panggil mak cik doyah
Makan sirih mulutnya merah.

Unknown said...

dulu masa kecik2 pon ad main tapi lagu lain la sikit.

macam ni...:

jala2 itik
jala2 ayam
berapa lubang kancil
seratus lima puluh
panggil mak cik doyah
makan sirih mulut merah.